Tribine

October 8, 2011

Društvo znanost.org ostvarila je tijekom 2003. godine suradnju sa Kulturnim centrom Centra Kaptol (KCCK) u nekoliko projekata. Jedan od zajedničkih projekata bila je i tribina “Četvrtkom o znanosti” koja je dva puta održana u prostorijama KCCK. Tribine “Četvrtkom o znanosti” zamišljene su kao pokušaj približavanja hrvatskih znanstvenika javnosti. Posebno se željelo afirmirati mlade znanstvenike, do sada nepoznate izvan znanstvenih krugova.

Vino i geni

Prva tribina održana je 13. ožujka 2003. godine, a nosila je naslov “Povijesna priča hrvatskih vina zapisana u genima”. Voditelji tribine bili su Morana Biljaković i Robert Skenderović, a kao gosti sudjelovali su dr.sc. Jasenka Piljac, biolog-genetičarka i mr.sc. Gordan Ravančić, povjesničar. Tribina je započela kratkim uvodnim filmovima o gostima koje je napravila Nikolina Zlatković, novinarka HTV-a. Središnja tema tribine bilo je otkriće dr. Jasne Piljac da je Zinfander, najpoznatija američka vrsta vinove loze, zapravo autohtona dalmatinska vrsta. Na tribini se razgovaralo o hrvatskoj vinskoj tradiciji, istraživanju povijesti proizvodnje i konzumiranja vina na našim prostorima te o mogućnosti interdisciplinarnog istraživanja tih tema.

Festival znanosti

Druga je tribina održana 8. svibnja iste godine. Naslov te tribine bio je “Prvi hrvatski festival znanosti”. Voditelji tribine bili su Nikolina Zlatković i Robert Skenderović, a gosti su bili Rosana Besednik iz British Councila i Duje Bonacci u ime udruge znanost.org kao suorganizatora festivala. Tema tribine je bio Festival znanosti koji se od 12. do 18. svibnja održavao u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Najveći dio razgovora bio je posvećen organizaciji prvog festivala znanosti u Hrvatskoj i njegovoj mogućoj ulozi u promicanju znanosti u Hrvatskoj. Sudionici tribine zaključili su da je ovaj festival znanosti zapravo “nulti” festival, jer je nastao kao rezultat entuzijazma grupe ljudi te da se nadaju da će budući festivali znanosti u Hrvatskoj dostići profesionalnu razinu na kojoj se takve vrste događanja organiziraju u svijetu.

voditelj projekta: Robert Skenderović